Prijzen PCR coronatest met Non-COVID document
☝Nu korting, Bestel Vandaag je coronatest!☝
Corona zelftest

Alles wat je moet weten over een antigeen sneltest!

We zijn er de afgelopen tijd min of meer aan gewend geraakt, testen, testen, testen. Veel mensen doen minimaal één keer per week een coronatest, of dit nu een zelftest, PCR test of antigeen sneltest is.

Maar wat is eigenlijk het verschil? Hier lees je wat een antigeen sneltest is en wat het verschil is met de andere testen.  

Wat is een antigeen sneltest

Een antigeentest laat zien of  specifieke eiwitten, die verbonden zijn met corona, in je lichaam aanwezig zijn. Dit gebeurt door met een wattenstaaf neusslijm af te nemen uit de neusholte. Het monster wordt op een teststrip gedruppeld die op het mogelijke corona-eiwit reageert. 

Hoe het werkt

twee streepjes sneltest

Of je de test nu zelf doet of uit laat voeren door een deskundige, de werking is min of meer hetzelfde. Voor de test heb je een teststrip, lang wattenstaafje, buisje met vloeistof, druppeldop en buishouder nodig. Die zitten allemaal in de verpakking.

  1. Met het lange wattenstaafje ga je parallel aan je neusholte tot circa 2 cm het neusgat in totdat je niet verder kan. 
  2. Draai het wattenstaafje ongeveer 5 keer rond gedurende 15 tot 20 seconden. 
  3. Herhaal stap 1 en 2 in het andere neusgat. 
  4. Plaats het monster in het buisje met vloeistof en draai een aantal keer rond om het monster goed te mengen met het water. Knijp het buisje ook een aantal keer vast rondom het wattenstaafje zodat je echt het complete monster krijgt. 
  5. Druppel 4 druppels op het ronde gaatje op de teststrip. Soms staat hier de letter S bij. Zorg in ieder geval dat je niet druppelt op de openingen waar C en T bij staat, die zijn om het resultaat af te lezen. 

Antigeen sneltest of zelftest 

De sneltest en zelftest zijn allebei antigeentesten en bieden allebei binnen ongeveer een kwartier resultaat. De zelftest die je thuis uitvoert, is alleen iets minder betrouwbaar dan de sneltest die je bij een laboratorium laat uitvoeren. Dit heeft in principe niet veel met de test zelf te maken.

Kosten PCR coronatest met COVID reisdocument
☝Op dit moment hoge kortingen: Boek Vandaag!☝

Een zelftest met CE-markering die je in de winkel kunt kopen is in principe net zo goed als een antigeentest uit een laboratorium, het verschil zit hem in degene die hem afneemt. Omdat de antigeentest door een expert wordt afgenomen in de juiste omstandigheden wordt die door de overheid gezien als veiliger. Deze test is daarom geldig als bewijs voor TestenVoorToegang en reizen naar (sommige) landen.

Antigeentest of PCR test

De antigeentest is iets minder betrouwbaar dan de PCR-test die de GGD meestal gebruikt. Het is echter maar een klein verschil en ook de GGD maakt regelmatig gebruik van antigeen sneltesten. Bijvoorbeeld voor de tests van TestenVoorToegang en bij grote drukte in de teststraten. De test is zoals de naam al zegt namelijk een stuk sneller en bovendien eenvoudiger uit te voeren. 

Qua technologie zijn beide testen erg betrouwbaar, maar ook hier zit het verschil hem vooral in de kennis en kunde van de persoon die de test afneemt. De PCR-testen worden door een gespecialiseerde laborant bekeken die de hele dag niets anders doet dan coronatesten bekijken, bovendien gebeurt dit steriel en in de meest optimale omstandigheden. 

Test bij twijfel

Zoals gezegd zijn de meeste antigeen sneltesten betrouwbaar zolang ze goedgekeurd zijn en goed uitgevoerd worden. De test is een goed middel om te ontdekken of je corona hebt. Kom je er thuis achter dat dat het geval is neem dan altijd contact op met de GGD.

Scroll naar top